Den första cykeln … Eller?

Den första cykeln … Eller?

Det finns flera stycken tidiga, men overifierade, påstående till uppfinningen av cykeln. De är dock maskiner som liknar cykeln. Det finns flera stycken tidiga, men overifierade, påstående till uppfinningen av cykeln. De är dock maskiner som liknar cykeln.

Det tidigaste kommer från en sketch som sägs komma från 1493 och hänförd av Gian Giacomo Caprotti, en av Leonardo da Vincis elever. År 1998 så sa Hans-Erhard Lessing att det här påståendet var en medveten bluff. Dock så är äktheten av sketchen på cykeln fortfarande kraftigt bevarad av anhängare av professor Augusto Marinoni, en lexikograf och filolog, som anförtroddes av Commissione Vinciana of Rome med en utskrift av da Vincis ”Codex Atlanticus”.

Senare, och lika overifierad, är påståendet att Comte de Sivrac utvecklade en célérifère år 1792, som visade på Palais-Royal i Frankrike. Det sägs att den hade två hjul som satt på en stel träram och inget styre, och det gick att kontrollera den genom lutning, dock begränsad. Det sägs att den som körde maskinen satt bredbent och puttade fram den genom att använda alternativa fötter. Det tros nu att den två hjulade ”cykeln” aldrig existerade (fast det fanns cyklar med fyra hjul då) och att det var en missuppfattning av den välkände franske journalisten Louis Baudry de Saunier år 1891.