Hur du lagar punkteringen på din cykel

Hur du lagar punkteringen på din cykel
Hur du lagar punkteringen på din cykel

Det kanske verkar svårt, speciellt när du är strandad mitt ute i ingenstans med en punkterad cykel. Men det är faktiskt hur lätt som helst att laga en punktering! Här är en steg-för-steg guide på hur du gör:

1. Ta loss hjulet – Börja med ett skruva bort ventilringen och ventilhatten. Du behöver använda en däckavtagare (ett speciellt verktyg) för att kränga av däcket. Du kan självklart göra detta utan däckavtagaren, för du kanske inte har med dig den överallt, men använd inga vassa verktyg till detta!
2. Ta ur slangen – Ta sedan ur slangen och pumpa upp den så att du kan se var hålet är. Doppa med fördel ner slangen i ett kärl med vatten så att du direkt ser var hålet är. Gör en ring runt hålet och det kan du göra med till exempel en bläckpenna.
3. Rengör ytan – Rengör sedan ytan kring hålet och ta en bit fint sandpapper och rugga upp ytan lite grann. Det här är för att limmet ska fästa bättre.
4. Limma – Stryk på ett tunt lager lim (gummisolution) och låt det torka i 2-3 minuter.
5. Lagningslapp – Sätt på en lagningslapp, och se till att den fäster bra och tryck ordentligt fast den längs kanterna. Vänta i ca fem minuter.
6. Känn försiktigt – Efter fem minuter så känn försiktigt på insidan av däcket så att där inte sitter något vasst föremål som kan ha orsakat punkteringen.
7. Lägg in slangen – Sedan så lägger du in slangen i däcket igen. Se till att slangen inte tvinnar sig!
8. Kräng på däcket – Nu ska du kränga på däcket igen och fäst ventilringen så att ventilen inte smiter in i fälgen.
9. Pumpa och krama – Pumpa och krama däcket så att det inte bildar några bulor. Om det till förmodan skulle uppstå bulor så prova att pumpa och krama det igen. Det kan även vara effektivt att studsa hjulet med jämna mellanrum när man pumpar upp det för att undvika bulor.
10. Dubbdäck – Om du har ett dubbdäck så burkar de ofta få bulor. Då måste du krama däcket ordentligt runtom medan det pumpas så att både däck och slang hamnar i rätt läge.